Независима организация с нестопанска цел за финансова грамотност и безплатни съвети за дългове

Съвети от нашите експерти

Направи тест

Определи твоята парична личност
Старт

Бюджетен калкулатор

Изчислете месечнете си разходи.
Опитай

Интерактивно обучение

Виж част от тренировъчния процес
Разгледай
Защо и как да бюджетираме?
Август 10, 2023

Ако искате да излезете от дълга, трябва да се научите да бюджетирате. Това е валидно и ако искате да спестите пари за нещо [пенсиониране, авансово плащане за къща, ваканция и др.] Или, за да спрете да се карате за пари с половинката си.

Как да използвате нашия бюджетен инструмент?

Подготвили сме за Вас някои основни принципи на личното бюджетиране. Направете приблизителна сметка за всички приходи и всички разходи, които очаквате за дадения месец ( а ако имате съвсем точна представа, значи сте за ниво напреднали!)

Как да инсталираме приложението Темида върху нашето смарт устройство?

Разберете себе си и какво мотивира вашето поведение.

Как да управляваме мотивацията за добра бюджетна дисциплина с течение на времето?

Как да останем мотивирани с времето? Разберете себе си и какво мотивира вашето поведение.

20 начина да спестим пари

Месечните вноски по погасяване на дългове гълтат най-много пари, когато се опитваме да спестим. Дълговете ограбват заплатата ви!

Как да намалим енергиийните разходи у дома?

Звучи лесно, нали? За много семейства, забравянето на светлините пуснати е вечна тема за разговор (меко казано).

Какво да проверите, за да направите добър избор на кредит?
Август 3, 2023

Ние Ви подкрепяме да поддържате ясен ума си и концентрацията си при проверката на своята кредитоспособност преди да изберете кредит и преди да подпишете договор.

Как да избегнете лошите дългове, като управлявате кредитите си интелигентно?

Не вземайте кредит с твърде дълъг срок на погасяване. Всъщност по този начин можете значително да намалите размера на месечните вноски, но това става срещу по-висока цена. Колкото по-дълго погасявате кредит, толкова повече ще Ви струва.

Какво е добър дълг и какво лош дълг?

Добрият дълг се определя от три фактора: Парите се използват за закупуване на нещо, което е необходима част от живота Ви. Изплащането на дълга не влошава бюджета. Можете да си позволите месечните плащания. Имате план да изплатите парите в разумен срок.

Как да предоговорим дълга си?

СТЪПКА 1: Използваме анализ на ситуацията с кредитите (линк към кредити преглед): Осигуряваме копие от най-актуалното кредитно извлечение и отчет за сметките, за да излезете със списък на всички кредитори и колко дължите.

След като вече имате просрочени задължения, какъв е процесът и какво да правите?

Фаза “Събиране на вземания” – между 30 и 90 дни просрочие: 30 дни Обаждане; 60 дни Второ обаждане/предопреждение, че кредитът може да бъде изискан предсрочно 90 дни Писмо с покана за добровоно плащане/уведомление, че кредитът се изисква предсрочно

Как да планираме и управляваме дълговете, като ги интегрираме в бюджета?

Първата стъпка за възстановяване на контрола над Вашите финанси и изплащане на дълговете Ви е да направите добър бюджет. Защо? Защото, като поставите паричния си поток и месечните си разходи в бюджетна структура, ще можете по-лесно да видите колко пари можете да освободите, за да изплатите дълговете си.

Какви са вашите права?

Има няколко закона, които определят правата Ви като кредитополучатели. Ако не сте юрист, вероятно няма да прочетете всеки от тези закони.

Кои са различните партньори / специалисти, които могат да ви подкрепят?

Основните дейности на Комисията за защита на потребителите са наблюдение на пазара на опасни стоки, контрол на нелоялни търговски практики, премахване на неравноправните клаузи в общите условия на потребителските договори и дистанционните продажби

Как да кажете на децата си за дълга си?

Два въпроса затрудняват родителите – да кажат децата си откъде идват бебетата и да признаят откъде идва дългът. Децата ще научат много за парите от просто наблюдаване на родителите си.

Как да се справя с психическия стрес от дълг?

Разрешаването на финансови проблеми трябва да включва малки стъпки, които ще бъдат възнаградени по-късно.

Как да помогнем на приятел с дълг?

Няколко милиона души – до 10% от населението – не са склонни да признаят, че имат проблеми с дълга. В тези случаи приятелите и членовете на семейството са призвани да положат усилия, за да насочат вниманието към признаците на възникналите проблеми с парите.

Ние съветваме при задлъжнялост,
не даваме кредити!