Независима организация с нестопанска цел за финансова грамотност и безплатни съвети за дългове

Справяне с дълг

Какви са предупредителните знаци, че имате твърде много дългове или сте на път да загубите финансова стабилност?

 

Задайте си следните въпроси:

  1. С течение на времето използвате ли повече от доходите си за плащане на дългове?
  2. Плащате ли сметките си със закъснение, защото нямате достатъчно пари?
  3. Спрели ли сте да плащате някои от дълговете си?
  4. Използвате ли аванси в брой по вашата карта(и), за да плащате за основни неща като хранителни стоки, комунални услуги и т.н.?
  5. Намаляха ли вашите спестявания или може би вече нямате спестявания?
  6. Взели ли сте пари назаем от приятели или роднини?
  7. Започнаха ли събирачите на дългове да се обаждат или да изпращат известия за просрочие?
  8. Постоянно ли се тревожите за пари?
  9. У дома често ли се карате за пари?

Ако сте отговорили с „да“ на повече от няколко от тези въпроси, имате проблем с дълга.

Късно ли е? Не, все още можете да промените бъдещето на финансовото си състояние. Но как?

Без значение как изглежда финансовото ви състояние в момента, можете да го подобрите, НО най-важното е, че наистина искате да поправите финансите си и да се върнете на правилния път. Само тогава ще можете да направите това, което другите са направили успешно и да се изправите пред това предизвикателство.

Ние сме тук, за да ви помогнем да намерите правилните стратегии за справяне с вашия дълг. Ето няколко примера:

Дългова снежна топка: Фокусирате се първо върху изплащането на най-малкия си дълг (докато плащате минимум на другите), след което прехвърляте сумата, която сте плащали по него, в плащания на следващия по-голям.
Дългова лавина: Първо изплащате дълга си с най-високия лихвен процент (докато плащате минимум на останалите), след това следващия най-висок лихвен процент и т.н. Това може да ви спести време и пари по време на изплащането на вашия дълг.

Уреждане на дълг: Вие предлагате еднократно плащане на кредитор, което намалява дължимата сума с 25-50%. Ако бъде прието, дългът е уреден, но това ще има отрицателно въздействие върху кредитната ви история.

Консолидация на дългове: Комбинирайте множество стари дългове в един нов, в идеалния случай при по-нисък лихвен процент, което прави плащанията по-управляеми или периода на изплащане по-кратък. Има няколко начина за консолидиране на дълга, включително карти за прехвърляне на баланс и лични заеми.

План за управление на дълга: Ако сте изправени пред планина от дългове по кредитна карта и не постигате голям напредък, ние можем да ви помогнем да настроите план за управление на дълга, за да намалите лихвения си процент и да ви поставим на погасяване план.

Разбираме колко трудно може да бъде да се говори за дълг. Много хора смятат, че ще бъдат съдени или обвинявани за текущото си финансово състояние. Но всички правим грешки и имаме моменти, когато се нуждаем от малко помощ, за да стъпим отново на краката си. Ние не сме тук, за да ви съдим или да ви натоварваме повече, а за да ви помогнем да намерите реални решения с добронамерени напътствия.

Съвети и трикове

Какво е добър дълг и какво лош дълг?
Август 3, 2023

Добрият дълг се определя от три фактора: Парите се използват за закупуване на нещо, което е необходима част от живота Ви. Изплащането на дълга не влошава бюджета. Можете да си позволите месечните плащания. Имате план да изплатите парите в разумен срок.

Как да предоговорим дълга си?

СТЪПКА 1: Използваме анализ на ситуацията с кредитите (линк към кредити преглед): Осигуряваме копие от най-актуалното кредитно извлечение и отчет за сметките, за да излезете със списък на всички кредитори и колко дължите.

След като вече имате просрочени задължения, какъв е процесът и какво да правите?

Фаза “Събиране на вземания” – между 30 и 90 дни просрочие: 30 дни Обаждане; 60 дни Второ обаждане/предопреждение, че кредитът може да бъде изискан предсрочно 90 дни Писмо с покана за добровоно плащане/уведомление, че кредитът се изисква предсрочно

Как да планираме и управляваме дълговете, като ги интегрираме в бюджета?

Първата стъпка за възстановяване на контрола над Вашите финанси и изплащане на дълговете Ви е да направите добър бюджет. Защо? Защото, като поставите паричния си поток и месечните си разходи в бюджетна структура, ще можете по-лесно да видите колко пари можете да освободите, за да изплатите дълговете си.

Какви са вашите права?

Има няколко закона, които определят правата Ви като кредитополучатели. Ако не сте юрист, вероятно няма да прочетете всеки от тези закони.

Кои са различните партньори / специалисти, които могат да ви подкрепят?

Основните дейности на Комисията за защита на потребителите са наблюдение на пазара на опасни стоки, контрол на нелоялни търговски практики, премахване на неравноправните клаузи в общите условия на потребителските договори и дистанционните продажби

Как да кажете на децата си за дълга си?

Два въпроса затрудняват родителите – да кажат децата си откъде идват бебетата и да признаят откъде идва дългът. Децата ще научат много за парите от просто наблюдаване на родителите си.

Как да се справя с психическия стрес от дълг?

Разрешаването на финансови проблеми трябва да включва малки стъпки, които ще бъдат възнаградени по-късно.

Как да помогнем на приятел с дълг?

Няколко милиона души – до 10% от населението – не са склонни да признаят, че имат проблеми с дълга. В тези случаи приятелите и членовете на семейството са призвани да положат усилия, за да насочат вниманието към признаците на възникналите проблеми с парите.

Направи тест

Определи твоята парична личност
Старт

Бюджетен калкулатор

Изчислете месечнете си разходи.
Опитай

Интерактивно обучение

Виж част от тренировъчния процес
Разгледай

Ние съветваме при задлъжнялост,
не даваме кредити!

Нуждаете се от съвет относно дълга? Свържете се с нас