Независима организация с нестопанска цел за финансова грамотност и безплатни съвети за дългове

Защо и как да бюджетираме?

Август 10, 2023
admin

Ако искате да излезете от дълга, трябва да се научите да бюджетирате.

Това е валидно и ако искате да спестите пари за нещо [пенсиониране, авансово плащане за къща, ваканция и др.] Или, за да спрете да се карате за пари с половинката си.

Как да направим бюджетирането лесно и забавно?

  • Определете целта си. За начало определете финансова цел, която искате да постигнете този месец, дори по-краткосрочна
  • Създайте график за това кога ще правите „бюджетни неща“. Трябва да е един и същ ден и час всяка седмица или месец. Ако планирате с партньора си, не забравяйте да го планирате заедно.
  • Организирайте се. Създайте папка на Вашия компютър за всички бюджетни файлове. Създайте отметки / връзки във Вашия уеб браузър за бърз достъп до всеки бюджетен софтуер, банки, сайтове с кредитни карти или сайтове за заеми. Ако предпочитате може да използвате писалка и хартия.
  • Не усложнявайте. Ако искате бързо и лесно да започнете да бюджетирате, използвайте готови приложения, които може да изтеглите от интернет на вашия смартфон или компютър. Така ще избегнете главоблъсканицата какви и колко бюджетни категории да сложите, и ще минимизирате промените всеки месец.
  • Възнаграждавайте се: Определете си условия, за да се възнаградите за положените усилия. Например, определете си малка награда, ако останете в рамките на бюджета си.
  • Обединете усилията си с хората около вашето семейство, приятели: Говорете с партньора си за крайната си цел. Защо бюджетирате?

Тайната съставка на успешното бюджетиране е доста проста, но също и трудна: бъдете последователни!

За да Ви помогнем, ние създадохме инструмент за бюджетиране, базиран на съществуващи приложения и нашия клиентски опит, който можете да ползвате безплатно.